Trhance |
Suroviny : - zemiaky 2,5 – 3 kg - hladká múka - soľ - mlieko - údená slanina - cibuľa - 2 - 3 kocky (á 125 g) bryndza - 1 ks bambino - tavený syr v črievku - 1/2 kocky (125g) masla |
Postup prípravy : Očistené zemiaky nakrájame na cca 1 cm hrubé plátky a necháme variť. Medzitým si z hladkej múky a mlieka pripravíme cesto ktoré vyvaľkáme na tenko. Uvarené zemiaky vyberieme z vody do misy. Na zemiaky dáme bryndzu, syr a maslo a zakryjeme utierkou. Vodu v ktorej sa varili zemiaky nevylejeme, prípadne dolejeme ešte vodu a necháme znovu zovrieť. Do nej z pripraveného cesta ručne trháme trhance cca 3 x 3 cm. Po uvarení ich precedíme a dáme do misy k zemiakom, ku ktorým pridáme ešte upraženú slaninku s cibuľkou a celé to premiešame. Atmosféru jedenia ľudového pokrmu nabudí jedenie z jednej misy viacerými hladošmi. No a ak je misa a lyžičky drevené, tak je konečná a nepokazí to ani krabičkové mlieko na zapitie. |
Medovníčky od Helenky - Medulienka |
Suroviny na 1 dávku :
- 40 dkg hladkej múky
- 14 dkg práškový cukor
- 6 dkg smetol (palmarín)
- 2 ks vajíčka
- 2 lyžice medu
- 1 malá lyžička sódy bicarbóny
- 1/2 bal. medovníkového korenia
|
Postup prípravy : Cesto spracovať, potom zabaliť do celofánu a nechať stáť 1-2 dni (nie v chlade). Rozvalkať, vykrájané perníčky potrieť celým vajíčkom a upiecť v dobre vyhriatej rúre.
Doporučujem robiť min. z 2 - 3 dávok.
|
GULYÁS FELOL PÉTER ÚR :) |
Suroviny: hovädzie mäso – nožina (kližka, močing), popr. z krku ak sa nezoženie kližka |
Postup :
Budem popisovať môj postup varenie gulášu s približným množstvom surovín, ktorý varím do 16 litrového kotlíka. Pripravím si mäso- kližku beriem tak 3,5 kg. Toto množstvo ide dole, keď ju pripravujem a tie najväčšie žilky, blany a masnotu odkrajujem Mäso nakrájam na primerané, nie moc malé kocky. Pri čistení mäsa nemusíme byť príliš dôkladní, za dlhé hodiny varenia sa v guláši všeličo stratí. Ak nezoženieme močing (známy tiež ako kližka alebo glejovka), dá sa použiť aj krk alebo balené "hovädzie na guláš". Väčšina ľudí kombinuje do kotlíkového guláša hovädzie z bravčovým, podľa mňa je to rúhanie sa voči najvyššiemu :-). Pripravím si zeleninu, nakrájam cibuľu – ja nedodržujem pomer 1:1 mäso ku cibuli, tú dávam tak cca 1 -1,2 kg –„ bo moju ňekdy pali zaha, když je tam te cibule do c.pa “ . Ďalej čerstvú papriku, používam červenú mäsitú tak 4 ks a ak je tak tú malu tenkú svetlo zelenú štiplavú tak 2 ks – umyjem ich vykostím, zbavím jadierok a nakrájam na malinké kocky. Paradajky cca 5 ks , „ no ni ňake c.pate male “, narežem kožku na kríž a zalejem ich horúcou vodou v hrnci. „ To proto, že potom se kožka fajnovo stahuje, co, nedoporučuji robit chlopum, bo gulašek pak dovaři stara, bo ňaky brigoš “. Paradajky tiež odblaniť, zbaviť jadierok, nasekať na drobno a do misky priliať aj vodu z rajčin zbavenú jadierok a „ jinych c.povin z futra rajčiny “. Cesnak tak 4-5 mesiačikov nakrájam na tenké plátky. Medzitým si pripravím do 5 l hrnca hovädzí vývar do „ kereho mrsknu 3 ks hovězí bujonek a po jednym zeleninovem a kikiriki bojonek. Nelíby se Ti to – nevadi – je to dobre. No a to nejduležitejší - připrava těkute ingrediencie – otevrění lahvinek 0,7 l bileho a rudeho vinného moku od nejakeho dobreho synka z vinohradem orientovanym na jih. No ne ať to je ňaky stenolez, ňi Ostravsky kahan tam necpy, bo Ti to mäso uteče s kotla. Ták a dem na to.“
Do kotlíka dáme masť, tak aby sa cibuľa neopalovala, ale kúpala a upražíme ju do sklovita, ako my športovci vravíme, do zlata. Ja používam ďalej fintu, ako pri cesnačke a pridávam základné koreniny do mäkkej cibule a to sladkú červenú papriku, no nie moc aby nebol horký, čierne korenie mleté, čierne korenie – nové tak cca 10 -12 ks a možno to prisypať zmeskou gulašového korenia, alebo hungar gulaš. „ No jen tak do pul sačku, bo to pak už neuhlidaš “. No a toto pekne nechám prejsť varom za miešania s cibuľkou, ktorú taktiež predtým neustále miešam, „ bo připalena v kotlu vypada docela blbě“. Do tejto spenenej zmesky korenia s cibuľou „ vybulime z misy maso, kere posypeme solu a intenzivně michame pokuď nepusti šťavu a nestratí farbu bratra z vychodu - červenou. Jak už masko plove ve vlastní šťavě a je už vice bile, jako červene tak tam šupnu dvojku 2-3-dcl bileho fajneho vinka a taky pošlu plavat připraveny česnek do kotla “. Vinko sa dáva ako pomocník na zmäknutie mäsa. Toto nechám za kontrolovaného miešania vrieť tak 10 -15 minút a medzitým skúšam kvalitu ingrediencie – biele víno. Keď sa po chvíli časť odparí, tak pridám dvojku červeného vínka. Kontroluju var michanim a znovu koštuju kvalitu ingrediencie – červene víno. „ Jak už se mi zda, že bych si i sed a moja nese kafe jako zamynku pro koštofku z kotla, v kerym je vic vina jak šťavy – tak použiju vyvar z bujonku a cca 1,5 litrem to řiznu, přivedu do varu a zakryju “. Po 20 min pridávam do kotlíka čerstvú papriku a paradajky. Teraz už len „ kontroluju kolik tekutin se z kotlu vyvařilo, micham občas, koštuju jestli je maso už měkčí, podlivam zbylym vyvarem a když mě z koštovky pali tlama, tak ji temperuju fajnym bilym a červenym vinkom, co je vlastne druhy pozitivny moment teto ingrediencie. Když už citim, že masu chybi tak 10-20 min do Šangrilá a už bude měkoučké , tak se pohraju se štiplavou simultánne palivou rudou paprikou “. Keď je mäsko fajné, tak pridám zemiaky a v polovici ich varenia pridám majoránku, ale zasa s rozumom, „ ať to všechno nezdupu". Zemiaky dám tak v množtve 1,5:1 k mäsu, cca na 3 kg masa 5 kg zemiakov. " Po vybuleni brambor do kotle doliju vodu, pokuď neni už vyvar, bo banda take gulaše jak vaři ten c.p v reklame na pivo kere se píše podle synkú Kelťanu, to banda nemusi “.
PS: Dobrú chuť ...... keď som býval v Ostrave, tak v slovách s bodkou patrilo tvrdé „y“
|
Cesnačka |
Suroviny :
- masť
- korenie – čierne, celé nové, sladká a pálivá paprika, vegeta, kari, chilies, diabolská zmes, atď.
- cesnak
- bujón hovädzí, slepačí
- soľ
- zemiaky
- chlieb
- šunková saláma
- vajička
- majoránka
|
Postup :
Do roztopenej masti pridám všehochuť korenia čo máme doma - čierne, celé nové, papriku sladkú aj štiplavú, vegetu, kari, chilies, diabolskú zmes, atď. – samozrejme všetko s mierou, aby sa žiadna s chutí nestala dominantnou. Za miešania necháme koreniny speniť, tak aby sa nám nespálili. Do toho pridáme napučený cesnak. Do 5 l hrnca dávam tak 3-4 napučené hlávky cesnaku. Tento za stáleho miešania nechám prepražiť s koreninami tak aby neprihorel cca 5. min. Potom zalejem vodou, konečným množstvom ktoré chcem mať v polievke. Nechám zovrieť a medzitým si pripravím zemiaky. Do vriacej vody pridám soľ a bujón hovädzí 2 ks, slepačí 1 ks. Po prevretí pridám zemiaky a po ich uvarení dochutím (soľ), či zriedim podľa potreby. Bratři z Moravy ešte cesnečku dopĺňajú na kocky nakrájaným v rúre opraženým chlebom, pridaním na rezance nakrájanej - opraženej šunkovej salámy a do vriacej polievky na tanieri - pridaním celého surového vajíčka. Toto celé sa ešte posype majoránkou a pomieša.
Reálne sa u nás dostaneme nanajvýš tak k opraženému chlebu, niekedy ani to nie, záleží od toho koľko zemiakov si načistím. Na druhý deň je chuť lepšia ako v deň uvarenia, len je treba postrážiť množstvo pridaného korenia.
|
Liptovský zemiakový chlieb |
Suroviny : - 1 ½ kg výberovej hladkej múky - 2 kávové zarovnané lyžičky soli - 1 kávová lyžička rasce (kmínu) celého - 8 – 8,5 dcl vody (teplej) - kocka droždia – 42 g - 40 dkg uvarených zemiakov nakrájaných na malé kocky |
Postup : Múku, soľ, rascu, pretlačené (nakrájané) zemiaky, dať do misy. Z droždia a trošky vody vopred urobený kvások vliať k ostatným surovinám a vypracovať vláčne cesto. Nesmie byť ani husté, ani riedke. Necháme kysnúť ½ hod, po ½ hod cesto vyklopiť na pomúčenú dosku a 3 x po ½ hod prekladať ako lístkové cesto. Pri prekladaní začať cesto tvarovať do tvaru bochníka chleba. Na štvrtý krát cesto dať na plech s papierom na pečenie. Do vrchu bochníka spraviť špičkami prstov tri jamky a dať do dobre vyhriatej rúry na 250 stupňov celzia na 15 min. Po 15 minútach (vrch bochníka musí byť do hneda) zakryť vrch alobalom a dopekať ¾ hod na 130 stupňov (musí sa kontrolovať). Po ¾ hod potrieme vrch bochníka slanou vodou a dopekáme 15 min bez alobalu. Prajem úspešné pečenie a najlepší je potom so šmalcom (bravčovou masťou), na to cibuľka a orosená dvanástka. Dobrú chuť. |
Olejová bábovka |
Suroviny : - 20 dkg práškováho cukru - 5 ks žltka - 5 lyžíc letnej vody - 1 dcl (1,5 dcl) oleja - 25 dkg polohrubej múky - 1/2 prášku do pečiva - sneh z 5 ks bielkov |
Postup : Cukor a žĺtka vymiešame , pridáme letnú vodu a olej. Ďalej pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh. Bábovkovú formu vymažeme a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre na 140 ° C cca 35 min. |
Smotanovo – fazuľový guláš od Szaniszló úr |
Suroviny :
- na 25 l gulášu
- údené koleno 3 - 4 x
- údenina
- domáca klobása
- fazuľa suchá 2 l
- hlávka cesnaku
- masox 3x
- bobkový list 6ks
- zemiaky 3 kg
- sóda bikarbóna ½ lyžičky
- soľ
- čierne korenie
- mlieko 7 l
- hladká extra špeciál 11 lyžíc
- smotana na šľahanie 1,5 l
- ocot 4 – 5 lyžíc
|
Postup :
Údené kolená narežeme a na 4-5 hodín dáme do vody odsoliť. Fazuľu tiež namočíme. Do kotlíka dáme vodu a kolená, 2-3 masoxy, popučenú celú hlávku cesnaku a bobkový list. Varíme 1 – 1,5 hod bez fazule. Potom pridáme fazuľu a 1,5 lyžičky sóda bikarbóny. Keď sa dovára fazuľa, tak pridáme nadrobno nakrájané zemiaky. Soľ a mleté čierne korenie pridávame až keď sú uvarené zemiaky. K vareniu pred soľou môžeme pridať nakrájané údené mäso, domácu klobásu. Mlieko 1 l zmiešame s 10 -11 lyžicami hladkej múky. Do gulášu vlejeme 6 l mlieka a keď sa prevarí, tak cez sitko pridáme mlieko s múkou.. Potom ešte pridáme 1,5 l smotany na šľahanie , povaríme cca 5 min a pridáme podľa chuti 4 – 5 lyžíc octu. |
Liptovské bryndzové halušky |
Suroviny :
- zemiaky 1,5 – 2 kg
- hladká múka
- hrubá múka
- soľ
- údený bôčik, alebo údená slanina
- 3 kocky (3x125 g) bryndza
- 1 ks bambino - tavený syr v črievku
- 1 kocka (125g) masla
- zakysanka alebo acidko, alebo kyslá smotana
|
Postup prípravy :
Zemiaky nastrúhame na strúhadle – ručne, osolíme. Pridáme hladkú múku – na stiahnutie zemiakovej vody . Ďalej pridávame hrubú muku a miešame za pridávanie múky, až do vypracovania cesta. Nesmie byť moc tvrdé (ako na rezance) ani moc riedke – rozváralo by sa vo vode. Keď máme cesto , tak do pripraveného hrnca z vriacou vodou hodíme 2 -3 halušky a zistíme či sa nerozvárajú, ak áno pridáme do cesta múku. Hrniec z vodou nemusí byť veľký – radšej menší 2 -3 l a halušky odvárame na viac krát. Rýchlejšie sa uvaria – vyplávajú hore, zoberieme ich a do tej istej vody hádžeme ďalšie. Pokiaľ by sa robili halušky cez sitko na halušky – cesto treba redšie – ale nie moc. Odvarené a sitkom, či varechou vytiahnuté halušky dávame do misy a priebežne pridávame bryndzu, syr a maslo. Misu zakrývame utierkou na riad. Po odvarení všetkých halušiek pridáme zvyšok bryndze, masla a syru a premiešame. Ochutnáme, či po premiešaní nie je treba soľ.
Pred odváraním halušiek máme pripravený bôčik, či slaninu upraženú, ktorú pred naložením na tanier prihrejeme. Dobrý je údený bôčik - prerastený – treba ho nakrájať trochu väčšie kúsky – spečie sa a nepripražiť až príliš moc. Ak nie je k mání, tak klasika – slanina. Halušky naložíme na tanier a do stredu halušiek nalejeme buď acidko, zakysanku, alebo kyslú smotanu. Najlepšie je snáď acidko – halušky zjemňuje a lepšie sa trávia, nie sú až tak sýte – na oko. A posledný klinec diela je umiestnenie bôčiku či slaniny do stredu acidka – podľa chuti konzumenta. Zapíjame podľa chuti mliečnymi výrobkami. Coca – cola a pomarančový džús sú na zapíjanie nevhodné, no na druhej strane zas zrýchľujú krok a prispievajú k očiste organizmu. No ak je očista moc rýchla, tak celé naše snaženie a varenie vyšlo veľmi rýchlo na zmar.
|
Jablkový koláč z lístkového cesta |
Suroviny: - 1 lístkové cesto - 1 balenie okrúhlych piškot - 1 kg jabĺk - 100g kryštálového cukru - 1 vanilkový cukor - 1 lyžička mletej škorice - 1 liter mlieka - 2 pudingy podla chuti
|
Postup: Lístkové cesto rozdelíme na polovice, vyvalkáme poukladáme naň okrúhle piškóty, na piškóty navrstvíme postrúhané jablka, posypeme cukrom a škoricou a na to vylejeme puding horúci uvarený z 1 litra mlieka , 2 pudingou a 4 lyžíc kryštálového cukru.Celé to prikryjeme druhou polovicou cesta a dáme piesť na 200stupńov do ružova.
Dekuji moc tím končí tvá máňa papa a pekný den.
|
Žĺtkové rezy |
Suroviny: - 30 dkg polohrubej múky - 30 dkg kryštálový cukor - 10 dkg mletých orechov - 1 prášok do pečiva - 2 dcl vody - 1 dcl oleja - 4 vajcia |
Postup: Z bielkov a cukru ušlaháme tuhý sneh.Postupne pridávame múku s práškom do pečiva, orechy, olej a vodu.Všetko premiešame a vylejeme na vymazaný a múkou vysypaný plech.Dáme upiesť a na teplý koláč rozotrieme polevu . Poleva: - 4 žĺtka - 20 dkg práškového cukru. Na hotový koláč môžme postrúhať čokoládu , alebo nakrájaný ozdobíme kopčekom sĺahačky. |
Knedla v mikrovlnke |
Suroviny: - 1 a 1/2 rožku - 1 a 1/2 štvrťlitrového hrnčeku hrubej múky - 2 žĺtka - 1/2 prášku do pečiva, trochu soli - 1 a 1/2 štvrťlitrového hrnčeka mlieka - 2 vyšlahané bielky |
Postup: Všetky potrebné prísady zmiešame, nakoniec z ľahka primiešame sneh a týmto cestom naplníme misu alebo bábovku z Janského skla, ktorú vymažeme maslom a vysypeme múkou. Bábovku alebo misu s cestom vložíme do mikrovlnky ktorá by mala mať výkon aspoň 750W a necháme ju zapnutú na 8 - 10 minút. Po vypnutí mikrovlnky necháme knedlu ešte 2 minútky oddychovať potom vytiahneme a vyklopíme na tanier. Ja ju po vyklopení potriem ešte maslom. Je to bleskovka a chuťovo je vynikajúca. Prajem dobrú chuť. |
Hrnčekové mafiny od Simonky |
Suroviny: - 2 hrnčeky polohrubej múky - 1 hrnček kryštálového cukru - 1/2 prášku do pečiva - štipka soli - 1/2 hrnčeku oleja - 1 vajce - 1 hrnček mlieka |
Postup: Všetky ingrediencie zmiešame dohromady , do cesta môžme pridať kúsky čokolády, ovocie, čo komu chutí a týmto cestom naplníme do polovice cukrárenské košíčky , alebo plech na mafiny. Pečieme cca 15 min., závisí od teploty rúry. Z tohoto množstva je zhruba 16 mafín. Kedže je to mňamka mňamková ja robím aj z troch dávok. Prajem dobrú chuť. Všetky ingrediencie zmiešame dohromady , do cesta môžme pridať kúsky čokolády, ovocie, čo komu chutí a týmto cestom naplníme do polovice cukrárenské košíčky , alebo plech na mafiny. Pečieme cca 15 min., závisí od teploty rúry. Z tohoto množstva je zhruba 16 mafín. Kedže je to mňamka mňamková ja robím aj z troch dávok. Prajem dobrú chuť. |
Komentáre
Prehľad komentárov
Hi colleagues, its great article about tutoringand completely explained, keep it up all the time. count.infoforwomen.nl/map5.php en rolig historia
sportfiskegiganten malmГ¶ malmГ¶ goodwomenprizz.be
(goodwomenprizz.be, 23. 9. 2020 1:35)
Very nice article, just what I needed. hope.goodwomenprizz.be/map14.php sportfiskegiganten malmГ¶ malmГ¶
parfym som attraherar kvinnor goodwomenprizz.be
(goodwomenprizz.be, 22. 9. 2020 23:38)
Howdy would you mind sharing which blog platform you're using? I'm planning to start my own blog soon but I'm having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for something unique. P.S My apologies for being off-topic but I had to ask! toylie.goodwomenprizz.be/map12.php parfym som attraherar kvinnor
ansiktskräm torr hy finnar goodwomenprizz.be
(goodwomenprizz.be, 22. 9. 2020 21:40)
It's very easy to find out any topic on net as compared to textbooks, as I found this paragraph at this website. dieno.goodwomenprizz.be/map18.php ansiktskräm torr hy finnar
bästa tandblekningen 2016 infoforwomen.nl
(infoforwomen.nl, 22. 9. 2020 20:32)
Hi, all the time i used to check blog posts here early in the morning, for the reason that i enjoy to gain knowledge of more and more. cina.infoforwomen.nl/map4.php bästa tandblekningen 2016
vГҐr vegetariska kokbok goodwomenprizz.be
(goodwomenprizz.be, 22. 9. 2020 19:32)
You ought to be a part of a contest for one of the highest quality blogs on the net. I'm going to highly recommend this site! pomil.goodwomenprizz.be/map11.php vГҐr vegetariska kokbok
ögonfransnäring bäst i test goodwomenprizz.be
(goodwomenprizz.be, 22. 9. 2020 17:26)
I think this is one of the most vital information for me. And i'm glad reading your article. But wanna remark on some general things, The web site style is wonderful, the articles is really nice : D. Good job, cheers bridu.goodwomenprizz.be/map18.php ögonfransnäring bäst i test
tommy hilfiger loafers herr goodwomenprizz.be
(goodwomenprizz.be, 22. 9. 2020 15:20)
Greetings I am so excited I found your blog page, I really found you by accident, while I was searching on Yahoo for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thank you for a marvelous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have saved it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the superb work. lasri.goodwomenprizz.be/map21.php tommy hilfiger loafers herr
cold cream apoteket infoforwomen.nl
(infoforwomen.nl, 22. 9. 2020 14:25)
Thanks for the marvelous posting! I really enjoyed reading it, you might be a great author. I will make certain to bookmark your blog and will often come back very soon. I want to encourage you to ultimately continue your great writing, have a nice holiday weekend! keyle.infoforwomen.nl/map2.php cold cream apoteket
hudens tre lager goodwomenprizz.be
(goodwomenprizz.be, 22. 9. 2020 13:17)
Hi there, its good piece of writing concerning media print, we all know media is a wonderful source of data. taicl.goodwomenprizz.be/map13.php hudens tre lager
kvd stockholm adress goodwomenprizz.be
(goodwomenprizz.be, 22. 9. 2020 11:18)
of course like your website but you have to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to inform the truth on the other hand I'll definitely come back again. olca.goodwomenprizz.be/map18.php kvd stockholm adress
harry potters ven goodwomenprizz.be
(goodwomenprizz.be, 22. 9. 2020 9:12)
I delight in, cause I discovered just what I was having a look for. You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye goodwomenprizz.be/map3.php harry potters ven
boxershorts lГҐnga ben infoforwomen.nl
(infoforwomen.nl, 22. 9. 2020 8:32)
We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our entire community will be thankful to you. sibs.infoforwomen.nl/map30.php boxershorts lГҐnga ben
body science zma goodwomenprizz.be
(goodwomenprizz.be, 22. 9. 2020 7:05)
Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone! jaymu.goodwomenprizz.be/map24.php body science zma
transderma c review goodwomenprizz.be
(goodwomenprizz.be, 22. 9. 2020 5:02)
I just like the valuable info you supply to your articles. I'll bookmark your weblog and test again right here regularly. I am somewhat certain I will learn plenty of new stuff proper here! Best of luck for the following! jaymu.goodwomenprizz.be/map11.php transderma c review
Poskytnite svojej rodine peniaze vo veku. Spustite robota! Odkaz - https://cloud.mail.ru/public/4af5/Y15iuM67n
(HenryJeody, 22. 9. 2020 3:22)
Nebojte sa, ak máte padáka. Práca online.
Odkaz - https://cloud.mail.ru/public/2MEW/45Hevg8Z5
lim trä mot metall goodwomenprizz.be
(goodwomenprizz.be, 22. 9. 2020 2:56)
I really like reading an article that can make people think. Also, thank you for allowing me to comment! taicl.goodwomenprizz.be/map11.php lim trä mot metall
rГ¶dbetor i ugn med fetaost infoforwomen.nl
(infoforwomen.nl, 22. 9. 2020 2:41)
Hey! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There's a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers manto.infoforwomen.nl/map18.php rГ¶dbetor i ugn med fetaost
salva som tar bort Г¤rr goodwomenprizz.be
(goodwomenprizz.be, 22. 9. 2020 1:03)
It's a pity you don't have a donate button! I'd definitely donate to this fantastic blog! I suppose for now i'll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this blog with my Facebook group. Talk soon! lasri.goodwomenprizz.be/map6.php salva som tar bort Г¤rr
Характеристики витаминов
(Bryantheow, 22. 9. 2020 0:48)Снижение гормона роста с возрастом. гормон роста человека.гормон роста против старения. отзывы о приеме новитал Гормон роста (соматотропный гормон, соматотропин) представляет собой белок, состоящий из 191 аминокислоты - Гормон роста против старения https://b-a-d.ru/hgh/scientific-novital.html - Секрет гормона роста
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100
en rolig historia infoforwomen.nl
(infoforwomen.nl, 23. 9. 2020 2:21)